Laikus segítő-e a dúla?

Számos cikkben elhangzik, hogy a dúla laikus segítő. De mit is jelent ez?

Elsősorban azt, hogy a dúla nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel. Nem feladata, hogy a kismama vagy a magzat fiziológiás állapotát figyelje, értelmezze a monitorok jelzéseit, vizsgáljon, vérnyomást mérjen és azt sem, hogy ő döntse el, a vajúdás során mikor induljanak be a kórházba.

A dúla az anya jelzéseire figyel. Az ő jellegzetes hangulatai adnak támpontot a számára ahhoz, hol tart a folyamat, és az anya igényeinek megfelelően masszíroz, inni hoz, bátorít. A felkészülés során kialakult bizalmi kapcsolatban és a vajúdástámogatásban rejlik a dúlai támogatás ereje. A személyre szabott gondoskodásban. Az egyéni igények kielégítésében. A dúla ezt biztosítja az édesanya és a pár számára a szülőszobán, s éppen ezért nem volna jó, ha az anyára figyelés helyett monitorok, vizsgálati eredmények és egészségügyi-szakmai protokollok, döntések és felelősségek járnának a fejében. Mindez az intézményi személyzet, a szülésznő és az orvos feladatköre, s így a dúla teljes figyelmével a szülőpárra és a kisbabára koncentrálhat. Ebben az értelemben tehát a dúla mindenképpen laikus segítő.

dúla

Marshall Klaus amerikai kutatásában (Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus , 2002 , The Doula Book – How a Trained Labor Companion Can Help You Have a Shorter, Easier, and Healthier Birth , Da Capo Press) azt találta, hogy a dúlahatás számottevően csökkent, ha a dúlai kompetenciát ellátó személynek egészségügyi képzettsége is volt, hiszen már nem tudott laikusként hozzáállni a folyamathoz. Az esze követte a folyamat fiziológiás oldalának történéseit, ennek megfelelően gondolkodott és lehetséges teendőket, kimeneteleket mérlegelt. Érthető tehát, miért nem tudta teljes, tiszta figyelmét az anya kényelmének biztosítása vagy érzelmi megerősítése felé fordítani és miért kedvezőbb, ha nincsen a dúláknak egészségügyi végzettsége is.

Ugyanakkor úgy vélem, a dúla több, mint laikus segítő. A dúlaképzés során olyan szerteágazó tudásra és dúlai kompetenciákra teszünk szert, amelyek elengedhetetlenek a szülésre való felkészítés, a szüléskísérés, a gyermekágy és a személyes kapcsolat során. És nem csupán a szülésre vonatkozó speciális ismeretekről van szó, hanem a kommunikációról, masszázstechnikákról, a várandósság és a magzati élet pszichológiai oldaláról és rengeteg olyan hasznos és gyakorlati dúlapraktikáról, ami igazi hivatássá emeli a dúlák munkáját. Kilenc éve végeztem el a dúlaképzést és utána két évig havonta jártam továbbképzésekre.  Mindig akad a várandósságnak, a szülésnek, a szoptatásnak vagy a témának egy olyan oldala, amelybe érdemes beleásnom magam, egy izgalmas  több napos workshop, épp megjelenő könyv, ami újat ad, illetve egy-egy olyan előadó, akit szívesen hívunk meg, hogy tanuljunk tőle. Az összes dúla, akit ismerek folyamatosan továbbképzi magát, hogy még több területen legyen képes az anyák és a családok szolgálatára lenni.

Biztosan tudom, tehát, hogy a dúla nem laikus.

Írta: Nyitrai Eszter pszichológus, dúla

Leave a Reply