Magamról

Mészáros Eszter, dúla

Mészáros Eszter, dúla

Utam a dúlasághoz…

Kicsi koromban gyermekorvos szerettem volna lenni. Mindig szerettem kézműveskedni, rajzolni, alkotni, így később vonzottak a kreatív pályák is, mint a lakberendezés, mégis, mikor válaszút előtt álltam, az emberekkel való foglalkozást éreztem igazán közel magamhoz.

Pszichológiai tanulmányaim során valaki, aki nagyon jól ismert, sejtelmes mosollyal meginvitált egy szemináriumra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, aminek a címe Szülésbeszélgetések volt. Vendéghallgatóként azonnal felvettem a tárgyat és még nagyon sokáig visszajártam az óratartókhoz tanulni.Dúlaképzés

Ezután elkezdtem falni a könyveket a szülés-születés témájában, s nem sokkal később, 2008 őszén elvégeztem a Dúlaképzés motivációs tréningjét, majd a szakosítót is Békés Emőke és Haas György vezetésével. Itt fantasztikusan intenzív időszakot tölthettem együtt más nőkkel, akiket mind magával ragadott a szülés csodája. Megosztottuk élményeinket, motivációinkat, sokat tanultunk a szülésről elméletben és rengeteg gyakorlati ismeretre tettünk szert arról, hogyan segíthetünk a várandós nőknek, a vajúdó kismamáknak és a szoptató anyukáknak, hogyan bánjunk a kisbabákkal és hogyan támogassuk az apukákat.

Úgy érzem, pszichológiai végzettségem is nagyban hozzásegít ahhoz, hogy még inkább megértsem a babavárás alatti lelki történéseket, a családdá válás folyamán bekövetkező változásokat, és a kisbabák szükségleteit, azt hogy ők hogyan érzékelik a világot és mire van szükségük.

… és tovább is:

2009 tavaszán elvégeztem a Szoptatásért Magyar Egyesület Korszerű szoptatási alapismeretek című tanfolyamát, hogy ezen a területen is rendelkezésére állhassak az édesanyáknak.Dúlaműhely

2009 áprilisától két éven át havonta egy napos továbbképzésen vettem részt a legelső Békés Dúlaműhely csoport keretein belül, ahol közös gondolkodással, tudásunk megosztásával, esetmegbeszélésekkel és meghívott előadókkal bővítettük tudásunkat. A Békés Dúlakörben azonban nem csupán a továbbképződés lehetősége adatott meg számomra, hanem olyan munka- és baráti kapcsolatok alakultak ki az együttlétek alatt, amelyek hatására erős és összetartó női körré váltunk.

2009 őszén részt vettem az Észak-Amerikai Dúlaszövetség (DONA) két napos workshopján is, amelyen olyan praktikus tudnivalókat, módszereket sajátítottam el, mint hogy hogyan lehet egy babát helyes irányba terelni-fordítani az anyaméhben a megszületéshez, hogy hogyan használjuk a labdát, a kendőket és a homeopátiás készítményeket a vajúdás során, illetve speciális masszázstechnikákat.

Ina May Gaskinnel2010 októberében a világ legismertebb bábaasszonyától, Ina May Gaskintől tanulhattam a szüléskísérés gyakorlati és spirituális oldaláról is.

2011 június 4-én mintegy lezárva a két éves intenzív dúlai továbbképzést egy rendkívül nívós szakmai zsűri előtt sikeres és kiváló minősítésű oklevelet szereztem a Békés Dúlakör tagjaként, mint Békés szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla.

2016-ban régi álmom teljesült azzal, hogy felvételt nyertem az ELTE Perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzésére, ahol a legnagyobb tudású szakemberektől tanulhatok!

Leave a Reply