Van-e többféle dúla?

Ennek a kérdésnek is, mint ahogyan mindegyiknek, többféle megközelítése van.

Egyik részről, természetes hogy van, hiszen minden dúla más. Ezerféle személyiségű nő és asszony dolgozik dúlaként és éppen ez a jó! Így mindenki találhat saját magához illőt. Ha Te inkább csendesebb kísérőt szeretnél, akár ha olyant, aki felvidít, találhatsz sportosat  vagy elmélkedőt, sokfélék vagyunk… S mivel elsősorban szimpátia alapján választhatsz dúlát, ezért ez nagyon is fontos.

Ezenfelül minden dúla más és más képzettséggel a háta mögött lett dúla. Vannak köztünk humán területről érkezők: (gyógy)pedagógusok, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, gyógytornászok, (jóga)oktatók, de szép számmal akadnak közgazdászok, vagy egészen más területekről az anyaság megtapasztalása után idetalált nők is. Eldöntheted, hogy fontos-e a számodra, hogy milyen előzetes munkatapasztalattal rendelkezik a dúlád.

Nézzük meg a kérdést más oldalról is. Elküníthetjük a háromféle dúlai hatáskört is, így aszerint választhatsz, milyen típusú segítségre volna inkább szükséged.

dúla

Dúla – A kép forrása: mothering.com

Az Egyesült Államokban létezik az úgynevezett antepartum-dúla, akinek elsődleges feladata olyan édesanyák gondozása, akik veszélyeztetett várandósként orvosi utasításra ágynyugalomba kényszerülnek, és/vagy magas kockázatú szülésre készülnek. Az ő felkészítésük speciális eszközökkel történik és akár ápolói tudást is igényelhet.

A második – legáltalánosabb – csoportban a várandósság alatt a párnak információs és érzelmi, a vajúdás és szülés alatt a kismamának érzelmi és fizikai támaszt nyújtó dúlák dolgoznak. Debra Pascali-Bonaro, az Észak-Amerikai Dúlák Szövetségének tagja elmondta nekünk, hogy az amerikai rendszerben a dúlák a kórházi személyzet egyfajta támogató része, akiket a kórházba való megérkezéskor helyben is lehet választani. Profin kiépített szülésfelkészítő rendszerük nem teszi szükségessé azt a fajta támogatást, amit a magyar dúlák nyújtanak a várandósság időszakában. Itthon, ezt a feladatot is ellátják a dúlák, akik többnyire nem intézményhez kötődnek, hanem a kismamát kísérik oda, ahová ő szülni megy.

A harmadik csoportban a postpartum vagy gyermekágyi dúlák vannak, akik kifejezetten a gyermekágyas gondozásban vesznek részt. A dúla feladata ez esetben a kismama segítése.  Megtanítja a baba ellátására és gondozására, segíti a szoptatásban, akár mos, főz, takarít, hogy az anyuka a kicsire és önmagára koncentrálhasson. Támaszt nyújt az anya számára, ha fáradt és bátorítja, ha elbizonytalanodna.

Sokszor előfordul, hogy a dúlák egyszerre több területen is képzik magukat, s így mindhárom feladatot ellátják, mint ahogyan Magyarországon a legtöbb dúla részt vesz a várandósgondozásban, kíséri a párt a szülés alatt és a gyermekágyban is segít, ha szükség van rá. Rengeteg képzés elvégzése teszi lehetővé, hogy a dúla minél szélesebb körű szolgáltatást biztosíthasson: a babamasszázs, a kismama masszázs, az aromaterápiás technikák vagy a szoptatási tanácsadás mind jó példa ezekre.

A dúlákat aszerint is megkülönböztetjük, hogy hol kísérnek szülést. Ez lehet kórházban, születésházban és a pár otthonában is. Nagyon elterjedt az a tévhit, hogy a dúla egyet jelent az otthonszüléssel. Fontos hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon a legtöbb dúla intézményi szüléseknél segít, és csupán a dúlák egy része kísér otthonszüléseket (is).

Úgy vélem, a dúla kiválasztásánál talán legfontosabb szerepe a szimpátiának van. Hiszen a dúla, tudása mellett a személyiségét is viszi a szülőszobára – mint ahogyan minden emberekkel foglalkozó segítő – és ennek feltétlenül passzolnia kell Hozzád, Hozzátok, mint párhoz. Mint ahogyan a párkapcsolatokban, itt is fontos az egymásra rezgés, a bizalom és a jó együttműködés!

Írta: Nyitrai Eszter pszichológus, dúla

 

Leave a Reply