Dúlaságról

A dúla (azaz doula) szó görög eredetű, és azt jelenti: valakinek a segítségére lenni. Ma azokat a nőket nevezzük így, akik nőtársaikat segítik a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak alatt.

Dúlák

A dúlaság nem mai találmány és nem csupán modern hóbort. Régen a szülés női eseménynek számított. A várandós asszonyt bizalmasai, legkedvesebb nőrokonai, barátnői és bábák vették körül, támaszt nyújtottak neki a várandóssága idején, segítették a vajúdás alatt, majd a gyermekágyban, a szoptatásban és a gyermekek felnevelésében is. Számos generáció élt együtt és nőtt fel egy fedél alatt, ami mára nem őrződött meg.

De nem csupán ez veszett el. Azáltal, hogy a modern korban a biztonság reményével a szülés orvosi fennhatóság, illetve szigorúan szabályozott kórházi keretek közé került, a természetes, ünnepelt életesemény ellenőrzött, irányított folyamattá vált, a diszkrét, gyengéd szüléskísérésből pedig szülésvezetés lett.

A mai dúlák egyik legfontosabb feladata intim, bensőséges légkört biztosítani a pár számára az intézményi keretek között. Ennek legfontosabb alapja az a bizalmi kapcsolat, ami az anyával (és az apával) folytatott beszélgetések során alakul ki a személyes konzultációkon. A várandós nő találkozásaik alatt kérdezhet, s információt, választási lehetőségeket kap megfontolásra, illetve megoszthatja Apás szülésa dúlával érzéseit, örömeit – félelmeit, s mindezeket ismerve lehet a dúla a nő igazán jó segítője. Ezáltal a szülés idején az anya szorongásait adott pillanatban feloldhatja, erőforrásait felébresztve, pedig segíthet túllendülni egy-egy nehezebb pillanaton. Ugyanígy a leendő apuka is választ kaphat kérdéseire, hiszen ilyenkor a férfiak élete is változás előtt áll, s egyaránt aggódnak párjukért és gyermekükért is. A dúla ismerős jelenléte, a bátorítás és a szülés folyamatának átlátása nagyban segíti az édesapákat is abban, hogy biztonságban érezve magukat bevonódhassanak a történésekbe és a kisbaba megszületése közös munka és szép élmény legyen, amit a pár együtt élhet át.

DúlaA dúla, bár nem egészségügyi végzettségű és kompetenciájú, széleskörű ismeretekkel bír a várandósság és a szülés testi-lelki-élettani folyamatairól. A várandósság idején naprakész információkkal és szakszerű tanácsokkal segíthet megtalálni az anyának azt az egyéni utat, ahogyan ő világra szeretné hozni kisbabáját. A dúla nem az egészségügyi személyzet része, nem köti ügyeleti rend vagy feljebbvalók, s így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően lehetősége van megszakítás nélküli jelenlétet biztosítani a vajúdás és a szülés alatt végig. A dúla a családért van jelen a szülésnél. Az anyával kialakult bensőséges kapcsolat segítségével igazán személyre szabott gondoskodást és támogatást nyújthat a szülőpárnak: biztosítja az anya kényelmét, testhelyzetek ajánlásával és természetes fájdalomcsillapító módszerekkel enyhítheti a nehezebb időszakot a vajúdás során, masszázzsal és illóolajokkal segít ellazulni, s bátorítja az édesapákat is. Ha a szülőknek további segítségre lenne szükségük, a dúla a kisbaba megszületése utáni első órákban is a kórházban marad.

A dúla meglátogatja a családot a baba megszületése után, s ha szükség van rá, segít a szoptatásban vagy akár a kisbaba jelzéseinek értelmezésében is.

Leave a Reply