Gyakran Ismételt Kérdések

 

* Szükségem van-e dúlára, ha benn lesz velem a párom?

* Miben segít a dúla, ha van szülésznőm?

Mikor keressem fel a dúlát?

Melyik kórházban lehet dúlával szülni?

A dúla tud jó orvost ajánlani?

A dúlák otthonszüléseket kísérnek?

* Miben dönthet a dúla?

 

 

Szükségem van-e dúlára, ha benn lesz velem a párom?

Mint ahogyan a gyermeknevelésben is több szerepet vállalnak manapság, egyre több férfi szeretne részt venni a közös gyermek világra hozatalában is! A párok többnyire együtt szeretnék megélni a családdá válásuk fontos pillanatait és ez csodálatos dolog!

Ugyanakkor egy apuka a párjáért és a kisbabáért is aggódik a vajúdás, szülés hosszúra nyúló órái alatt. Ilyenkor a vajúdó nő viselkedésében, állapotában lévő -bizony néha szeszélyes – változások, a folyamat különböző szakaszaiban lévő történések váratlanok, ismeretlenek és sokszor ijesztőek lehetnek neki.  Ilyenkor bizony nagy segítséget nyújthat egy dúla, akivel a konzultációkon már összeismerkedett, kialakult köztük is egyfajta bizalom, így az apa is tud rá támaszkodni a számára nehéz pillanatokban!

Egy  felkészületlen apa szorongása, tehetetlensége nagymértékben negatívan befolyásolhatja a szülő anyát, de egy felkészült apuka is elbizonytalanodhat a vajúdás alatt, amikor látja a szeretett nőt szenvedni, s így nem tudnak – jól – segíteni a párjuknak.  A dúla segít az apáknak bevonódni, megtalálni a helyüket a térben és a folyamatban is!

A felkészülésbe, dúlával való találkozásokba is érdemes ezért bevonni az apákat, akik így feltehetik kérdéseiket, segítséget kaphatnak a szülés szakaszaiban való tájékozódásban, szorongásaik oldásában, a szülésnél lehetséges feladataik megfogalmazásában és begyakorlásában, illetve ha eljön az idő, jó csapatot alkotva együtt tudnak dolgozni a dúlával az anyáért!

Miben segít a dúla, ha van szülésznőm?

A szülésznő és a dúla szerepe, kompetenciája eltérő, de egymást remekül kiegészítő két feladatkör.

A szülésznő egészségügyi végzettségének megfelelően vizsgálatokat végez, az anya és a baba fiziológiás állapotát követi nyomon, amelyről folyamatosan beszámol a szülészorvosnak és kompetens a szülés teljes folyamatának végigkísérésében, “levezetésében”. Amikor azonban a szülésznő ügyeletben van, nem mindig jut elég idő egy anyát folyamatosan támogatni!

A dúla kizárólag az adott kismamáért van jelen, így megszakítás nélküli jelenlétet tud biztosítani a szülésnél! Az anyával közös felkészülés során kialakult bizalmi kapcsolat elemeit viszi a szülőszobára, amelyek az érzelmi biztonság megteremtéséhez, a lelki támasznyújtáshoz szükségesek. Ezen felül feladata a fizikai támogatás is, masszázzsal, testhelyzetek ajánlásával, nem medikális fájdalomcsillapító módszerekkel, borogatással, rebozo-kendő technikákkal és ezer másféle praktikával segít!

Mikor keressem fel a dúlát?

Egyéni, ki mikor érzi szükségét annak, hogy felvegye a kapcsolatot egy képzett dúlával.

Minél előbb történik ez meg, annál több ideje van a kismamának, a párnak konzultációkra járni, kérdéseket feltenni, majd az azokra kapott válaszok alapján átgondolni a lehetőségeiket és ezek fényében megfelelő döntéseket hozni. Annál több idő jut megismerkedni, megosztani a szorongásokat, aztán dolgozni azon, hogy együtt átkeretezzék azokat és megfogalmazzák az anya igényeit. Így lehet igazán személyre szabott a várandósgondozás és hatékony a szüléskísérés!

Melyik kórházban lehet dúlával szülni?

Mindenképpen fontos egyeztetni erről a kórházakkal, a szülészeteken és az adott szülész-nőgyógyásszal is.

Vannak kórházak, orvosok, akik nyitottan, sőt örömmel fogadják a dúlai segítségnyújtást, vannak intézmények, ahol csupán (egy  időben, egyszerre) egy kísérő mehet be az anyával és választani kell az apa és a dúla között, illetve van, ahol egyáltalán nem engednek be dúlát az anyával.

A dúla tud jó orvost ajánlani?

A dúla szívesen segít abban, hogy az anya megfogalmazza, mire lesz szüksége a szülés alatt és letisztázza önmagában, milyen igényei, elképzelései vannak a szülésével kapcsolatosan. Ez segítheti őt abban, hogy ezekhez megfelelő segítőket, orvost választhasson, de nem lenne szerencsés, ha a dúla ajánlhatna orvost, hiszen ez olyan mint a párválasztás… mindenki a maga számára szimpatikus, biztonságos, megbízható személyt választja ki, hogy ezekben az intim történésekben segítségére legyen.

A dúla abban tud ötleteket adni, miket érdemes átbeszélni egy szülészorvossal, mik azok a szempontok, amelyek fontosak lehetnek.

A dúlák otthonszüléseket kísérnek?

Egyes dúlák otthonszüléseket kísérnek bábákkal, mások kórházi szüléskíséréssel foglalkoznak, és vannak, akik mindkettőt szívesen vállalják.

Miben dönthet a dúla?

A dúla sem a várandósság ideje alatt, sem a vajúdás vagy a szülés idején nem hozhat döntéseket a szülők helyett.

A dúla abban segít, hogy a pár felkészülten, naprakész és hiteles információk tudatában dönthessen, ha arra kerül sor. Ezért rendkívül fontos a jó és tartalmas felkészülés! A dúla abban segít, hogy a nő a várandóssága alatt megtalálja a saját útját és megfogalmazza az igényeit – hogy mihez ragaszkodik és mit képes adott esetben elengedni, vagy rugalmasabban kezelni.

 

 

 

Leave a Reply