Az apa és a dúla

Amikor először merül fel egy nőben, hogy ki legyen vele a szülésénél, legtöbbször az apa áll az első helyen. Ő az, aki legközelebb áll az anyához és jó érzés arra gondolni, hogy a kisbaba jöttét a szülők együtt élik meg, közösen hívták életre és így is fogadják az újszülöttet.

Vannak olyan apukák, akik ki nem hagynák a pillanatot, mikor csemetéjük a világra érkezik, de olyanok is vannak szép számmal, akiket feszélyez a gondolat, hogy ott legyenek a szülésnél. Ennek sok oka lehet. Egyrészt nem szeretnék a feleségüket szenvedni látni, s a fejükben a szülés véres, rémes eseményként él.

Többször hallottam már olyan beszámolót, amely arról szólt, hogy az apa kétségbeesve próbált eligazodni az egészségügyi rendszer, a személyzet és a számára teljességgel ismeretlen folyamat, a szülés útvesztőjében.

A tettrekész, megoldás-orientált férfiak számára elbizonytalanító hatással lehet, hogy a szülés folyamata hosszú, és a legelőnyösebb attitűd ebben az esetben bizony a türelem és a szelíd várakozás. Alapvető fontosságú annak elfogadása, hogy a természet és az anya teste-lelke végzi a munkát, az őt körülvevő emberek, pedig akkor teszik a legtöbbet a szülő nőért, ha nem direkt vagy beavatkozó módon, hanem érzékeny érzelmi támogatással vannak vele, esetleg bátorítással, finom érintésekkel, masszírozással segítik.

Apa és dúla - forrás? talesoffruitandcake.wordpress.com

Apa és dúla – forrás: talesoffruitandcake.wordpress.com

Ráadásul aggódnak az anyáért és a megszületendő babáért is, ez nagyon nehéz és mély érzelmi feszültség. Az apáknak is lehetnek félelmeik tehát a szüléssel kapcsolatban, s ezek a beszélgetéseink folyamán, és az átkeretezés következtében jelentősen csökkenhetnek vagy akár feloldódhatnak, s el is múlhatnak.

A vajúdás alatt hosszú időn keresztül tart az a szakasz, amikor az anya módosult tudatállapotban magába mélyed és befelé koncentrál. Ez rendkívül fontos és hatékony a folyamatra nézve, de az apák ilyenkor úgy érezhetik, “egyedül maradtak”. Sok anyában már a várandósság során felmerül, hogy aggódik az apa miatt – hogyan fogja majd bírni ezt az időszakot. Fontos, hogy ez a félelem ne akadályozza az anyát abban, hogy merjen befelé figyelni. Ilyenkor a dúla lehet az az ismerős bizalmi személy, aki ott van, így az apa sem marad magára és az anya biztonságban érezheti mindkettőjüket. Az apák visszajelzése alapján rendkívül sokat jelent a dúla folyamatos és megnyugtató jelenléte, a tekintete, a javaslatai, hogy hogyan tudnak ilyenkor a párjuk segítségére lenni. A dúla megadja az apáknak azt a szabadságot is, hogy kimehessenek, ha úgy érzik, mégsem marad egyedül az anya, s ugyanígy a dúla is kimegy, ha a pár inkább kettesben maradna kicsit.

A várandósság alatti találkozások alkalmával a dúla biztosítja az anya párját arról, hogy kettejükért, a párért lesz ott a szülőszobán, s az ő szerepét nem kisebbíteni, hanem éppen, hogy elősegíteni szeretné. Dúlaként feladatomnak érzem a terhesség alatt az apákat is felkészíteni arra, mi várható a vajúdásnál, az ő szemszögükből hogyan nézhet majd ki a szülés és beszélgetni velük arról, milyen módon tudnak majd ők is segíteni az anyának. A vajúdást elősegítő masszázstechnikákat és testhelyzeteket, illetve a dúlatáska tartalmát is megmutatom. Elmagyarázom a szülés folyamatát, hogy a szülőszobán tájékozódni tudjanak arról, hol is tart a folyamat, mi fog következni és ők hogyan alkalmazkodjanak a vajúdás egyes szakaszaihoz és az anya változó igényeihez. A dúla feladata így sokkal inkább az apa bevonása a vajúdástámogatásba – éppen annyira, amennyire neki az kényelmes.

Mindezek megértése és átlátása nagyban segíti az apákat abban, hogy a szülés idején ne egy harmadik személy által kitaszítva, hanem éppen általa megtámogatva biztonságban érezhessék magukat. A dúlai konzultációk alatt a folyamatról megszerzett tudásukat térképként, a módszereket pedig eszközként használhatják. Saját bizonytalanságaik vagy félelmeik helyett így könnyebben tudják figyelmüket az anyának szentelni és ezáltal jól segíteni őt és a kisbabát is.

A dúla ismerős jelenléte, pedig nem csupán az anyák számára ad erőt. Az apukák számára is megnyugtató, hogy egy tapasztalt csapattárssal együttműködve és nem egyedül vannak jelen a szülőszobán, sőt az apa és a dúla hatékony team-et alkothatnak!

Írta: Nyitrai Eszter pszichológus, dúla

Leave a Reply