Karácsonyi gondolatok

Michel Odent francia szülészorvos A szeretet tudományosítása című könyvében a szeretetről, annak megnyilvánulásairól, feltételeiről, biológiai – fiziológiás hátteréről és az ezeket feltáró modern kutatási eredményekről ír. Rövid és kicsi könyvecske, de megmutatja, hogy 138 oldalba rengeteg értékes gondolat fér bele – a várandósság-szülés-születés szeretetre, szeretetre való képességre gyakorolt hatásairól, a szeretet megéléséről, a szeretet adásáról és befogadásáról és a szeretet, szerelem különféle formáiról is.És mert a karácsony a szeretet és egy születés ünnepe, innen szeretnék idézni és így kívánni meghitt ünnepeket Mindenkinek!

Odent így ír tehát:
“A jelenlegi tudományos kontextus arra ösztönöz, hogy megnézzük a régi történeteket, amelyek olyan emberekről szólnak, akik újfajta szempontokból kapcsolódnak a szeretethez. Legelőször Aphrodité, a szeretet és szerelem istennője, Buddha és Jézus jut eszünkbe.
Tudományos szempontból az egyik fő következtetésünk volt, hogy a szeretetre való képességet nagymértékben a magzati élet és a születés során szerzett tapasztalatok határozzák meg. Ennek fényében megdöbbentő hasonlóságokat találunk azoknak az embereknek a legendái között, akiknek a neve összekapcsolódott a szeretettel.

Az első szembetűnő hasonlóság, hogy fogantatásuk módja és születésük is csodás esemény és a legenda részévé vált.

babyology.com

                             A kép forrása: babyology.com

Nem meglepő, hogy Jézus a szeretet hírnökévé vált a Földön, hiszen Mária a lehető legnagyobb háborítatlanságban hozta őt a világra. Egy istállóban született, ahol az emlősállatok nem csupán védett, biztonságos környezetet és meleget adtak, hanem egyfajta tudattalan útmutatást is Máriának, hogyan hagyja figyelmen kívül pezsgő intellektusát és hogyan engedje magát az ösztöneire hagyatkozni. Az emberi zajok távol voltak, csend és sötét éjszaka honolt, ami segített Máriának a befelé fordulásban és így Jézus a lehető legmélyebb háborítatlanságban született meg, és a szoptatásban is a saját tempójukban találhattak egymásra.”

Öröm olvasni!
Varázslatos karácsonyi ünnepeket és gyönyörű szülésélményekben gazdag új évet kívánok!

Leave a Reply