Napi 6 datolya = könnyebb szülés

A datolya az Észak Afrikában és a Közel-Keleten honos datolyapálma fa gyümölcse és számtalan változatban ismert, amelyek mind különböznek méretükben, ízükben és állagukban. Legalább 15 féle ásványi anyagot (kálcium, vas, magnézium, cink stb), 23 féle aminosavat, vitamint, szénhidrátot, fehérjét és 14 féle zsírsavat, élelmi rostot és még sok hasznos tápanyagot tartalmaz.

Kép forrása: wisdomandbirth.blogspot.com

Kép forrása: wisdomandbirth.blogspot.com

Ezek az édes kis gyümölcsök igazi táplálkozási csodák, olyan legendáról is hallottam már, miszerint úgy tartják, hogy egy darab datolya egy nap, elégséges a túléléshez.  És természetesen amióta világ a világ, használják őket az asszonyok a várandósság és a szülés alatt!

A “Journal of Obstetrics and Gynaecology” (Szülészeti és nőgyógyászati lap) című újságban megjelent tanulmány szerint a várandósság utolsó négy hete alatt elfogyasztott napi hat datolya kimutathatóan csökkentette a szülésindítások szükségességét, a vajúdás elhúzódását és a szüléseknek sokkal kedvezőbb kimenetelt eredményezett.

Jelentősebb fókuszpontok a kutatásban:

– A datolyát fogyasztó anyáknál a kórházba érkezéskor sokkal nagyobb volt a méhszáj tágulásának mértéke.

– A datolyát evő anyák 83% – nál  a magzatburok még öt órával a kórházba való felvétel után is ép volt

– A datolyát evő csoportban lévő anyáknál 96%-ban magától indult be a vajúdás.

– A datolyás csoportban 28%-nak, míg a nem datolyás csoportban 47%-nak kellett kapnia oxitocint

– A szülés első stádiumában a látencia szak majdnem 7 órával rövidebb ideig tartott a datolyát fogyasztó anyák esetében (átlagok: 510 perc és 906 perc).

További érdekes összefüggés figyelhető meg a datolya és az oxitocin használata között a szülés utáni vérzésre való hatásukban. A tanulmány szerint jelentősen kevesebb vérzést tapasztaltak azoknál az anyáknál, akik datolyát fogyasztottak, azokhoz az anyákhoz képest, akik ennek csökkentésére oxitocin injekciót kaptak. A kísérletet két kórházban végezték el véletlenszerűen kiválasztott anyákon. Rögtön a méhlepény megszülése után az egyik csoportnak 50 gramm datolyát adtak, a másik csoportban pedig az anyák 10 egység szintetikus oxitocint kaptak. A datolya fantasztikus hatóanyagainak (kalcium, szerotonin, tannin, enzimek és mások) köszönhetően tehát csökkenthető a vérzés mennyisége és egyben megelőzhető a vérszegénység is!

Természetesen érdemes ebből is a friss, organikus gyümölcsöt választani!

 

A cikket a http://thepeacefulbirthproject.org/2013/10/ancient-wisdom-and-research-agree-amazing-fruit-eases-labor-and-prevents-postpartum-hemorrhage/ oldalon található angol nyelvű cikk alapján fordította és írta: Mészáros Eszter pszichológus, dúla

 

Leave a Reply