Miért jó dúlával szülni?

Dúlával szülni jó. =)  Nem csak azért mondom, mert én is dúla vagyok – már előbb hittem ebben, minthogy az lettem.

Legelőször is azért jó, mert sok mindent tud a várandósságról, a vajúdásról, a különféle beavatkozásokról, a szülésről, a szoptatásról, a babákról. A dúla segít megtalálni az előnyöket, illetve a hátrányokat, bármin vacillálsz is, hogy végül számodra és a kisbabád számára is jó és informált döntést hozhass. Sokat tud a kórházakról, a szokásaikról, amik fontosak lehetnek a szülésed leendő helyszínének megválasztásában.

A szülés idején azért jó, mert ismerősen mozog ebben a közegben, s így neked is tud segíteni. Nagyon jó érzés, hogy van veled akkor valaki, aki ismer téged, az igényeidet és azért van ott, hogy ezeket teljesítse, s biztosítsa a kényelmedet. Ugyanakkor tud a szorongásaidról, és azt is tudja, hogyan lehet erőt önteni beléd.

Dúla

A dúla diszkréten körüllengi a teret, de sohasem irányít. Így létrehoz egy olyan burkot köréd, amiben biztonságban érezheted magad, elmerülhetsz a vajúdásban és önmagaddal lehetsz, hiszen ez az az állapot, ami leginkább segíti a szülést. Ez akkor is igaz, ha a pároddal ketten vagytok, hiszen a dúla segíti az apákat abban, hogyan tudnak igazán jól jelen lenni, masszírozni, enyhíteni, támogatni – nem utolsósorban őket is megerősíti, amikor éppen arra van szükség!

Ez a biztonságos-bensőséges közeg rendkívül pozitív hatással van a szülés menetére. Ha az anyát szeretettel, odafigyeléssel támogatják, akkor át tudja adni magát a szülés folyamatának, befelé figyel és könnyebben átlendül a szülés egyes nehézségein.

Marshall Klaus amerikai szülész-nőgyógyász kutatásai szerint ennek a megszakítás nélküli támogató dúlai jelenlétnek köszönhetően :

– a vajúdás hossza 25%-kal lerövidül, s ennek egyben oka és következménye is, hogy

60%-kal kevesebben érzik szükségét, hogy epidurális érzéstelenítést kérjenek

– a különböző fájdalomcsillapító szerek igénylése is 31%-kal csökken

– a mesterséges oxitocin használata 50%-kal mérséklődik

40%-kal kevesebbszer van szükség a fogó használatára

– a császármetszések száma, pedig 45%-kal kevesebb.

 

Írta: Mészáros Eszter pszichológus, dúla

Leave a Reply