Kinesio tape a várandósság alatt

Interjú Csepeli Bernadett Anna végzős gyógytornász hallgatóval

 

Világra jönni: Korábban csak sportközvetítéseken láttam ezeket a színes szalagokat élsportolókon, aztán apránként ismerősökön is felbukkant, mígnem egy bokasérülés kapcsán rajtam is díszelegtek már. Ekkor hallottam először arról, hogy a terhesség alatt is fel lehet őket ragasztani.

Csepeli Bernadett Anna végzős gyógytornász hallgató

Csepeli Bernadett Anna végzős gyógytornász hallga

Csepeli Detti: Igen, egyre inkább elterjed a tape-elés módszere és a kismamák körében is népszerű, mert a nagy pocakkal járó extra terhelés miatt kialakuló fájdalmakat is enyhítheti. Emellett segíthet még a striák kialakulásának megelőzésében, a testtartás javításában, a végtagokon kialakuló ödémák elvezetésében is, hogy csak néhány fontos és gyakori problémát említsek.

Világra jönni: Rendben, Kezdjük az alapokkal. Mi a kinesio tape és milyen elven működik?

Csepeli Detti: A kinesio tape maga egy 94-96%-ban pamut anyagból készült szalag, így nem jellemző, hogy allergiát okozna (nagyon ritkán fordul elő).  A pamut mellett tartalmaz még akrilt, amitől a ragtapaszhoz hasonló a tapintása, valamin spandexet, aminek a rugalmasságát köszönheti. Azonban latex-mentes, amitől szinte egyáltalán nem allergén. Kellemes tapintású, nagyon rugalmas és a hátoldalán hőre aktiválódó ragasztó van, ezáltal tapad fel a bőrfelületre. Maximum egy hétig maradhat fenn, hetente azonban érdemes cserélni., Ehhez fontos, hogy kevés víz érje, vagy egy jó zuhanyzás után érdemes hajszárítóval végigmelengetni, amitől a szalag megszárad, és a ragasztó is újra aktiválható. A szalagokban nincsen hatóanyag, sem gyógyszer, sem más kioldódó dolog, így a kinesio tape önmagában hatékony. Lehetőleg nullás géppel kezelt, de mindenképpen szőrtelenített felületre tesszük, szigorúan alkoholos fertőtlenítés után. (A borotva, és az epilátor nem megfelelő, mert apró sérüléseket okozhatnak, sérült bőrfelületre azonban nem ragaszthatunk!) A fertőtlenítés azért fontos, mert a szalagra nagy valószínűséggel nem leszünk allergiásak, azonban ha a bőrön lévő szennyeződést leragasztjuk a tapasszal, ami aztán egy hétig is szellőzés nélkül maradhat, az bizony tud kiütéseket, viszketést okozni!

Világra jönni: Gondolom, itt van annak komoly szerepe, hogy ki teheti fel, milyen tudás kell ehhez és hogyan történik a felhelyezése.

Csepeli Detti: IgKinesio tape en. Bár a tanfolyamot minden érdeklődő elvégezheti, de mindenképpen hasznos hozzá anatómiai tudás, hogy helyesen tudjuk használni a tapaszokat. Ez nyilván sokkal hangsúlyosabb sérülések esetén, de vannak további alapvető szabályok a várandósság idején is, amiket be kell tartani. Hogy csak a legfontosabbakat említsem: trombózis esetén nem használjuk lábon, mert az okozott vérbőség a thrombus, vagyis vérrög leszakadását, és áramlását okozhatja, ami tüdőembóliához is vezethet. Cukorbetegeknél, akik inzulin injekciót használnak, nem ragasztjuk oda, ahová az inzulint szúrják, mert a szúrások helyén kismértékű inzulin depo (lerakódás) alakul ki, ahonnan az inzulin fokozatosan kerül a véráramba. Ha azonban a tape a már említett módon megemeli a bőrt, és segíti alatta az áramlást, az ott lévő „kupacnyi” inzulin egyszerre kerül a vérbe, és egyszerre segít nagy mennyiségű cukor raktározásában, aminek következtében a vércukorszint hirtelen leesik, és rosszullétet eredményez!

kinesio tapekinesio tape

Világra jönni: Mikortól lehet várandósan kinesio tape-t feltenni? Erre van ajánlás vagy szabály?

Csepeli Detti: Az első trimeszterben has- és deréktájra nem helyezünk fel szalagokat, mert alapvetően vérbőséget okoz és emiatt a vetélés kockázatát növelheti. Alsó és felső végtagra, vagy hátra, vállra azonban ebben az időszakban is alkalmazható, ez nincs hatással a magzatra. A második trimeszterben, az 5-6. hónaptól már bátrabban használhatjuk, a várandósság harmadik harmadában pedig kifejezetten javasolt.

Világra jönni: Miben segíthet a kinesio tape egy kismamánál?

Csepeli Detti: Általában bármely sérült izomra téve a kinesio tape úgy segít, hogy az izom és bőr előrenyújtása után felhelyezett szalag a természetes tartásban kissé ráncolódik. Ezáltal a bőrfelületen nem simán felfekszik, hanem ráncolódik, így azt megemeli kissé, hogy a feszítettség megszűnjön, és ezáltal nagyobb teret biztosít az izommozgásra. Az izomfunkció pedig a keringés, és ezáltal a kötőszöveti folyadék szabadabb áramlását segíti elő, amivel megszűnik a sérülés helyén felgyülemlett folyadéktöbblet, ezáltal a fájdalmas feszülés is.

kinesio tape

kinesio tapekinesio tapeA kinesio tape-et két okból használhatjuk: megelőzésre, illetve ha már van kialakult probléma, amit kezelni kell. Megelőzésként például a testtartást korrigálhatjuk, mely a derék és hátfájást enyhítheti a háti részre feltett ragasztás által, és a helyes tartásból adódóan csökken az ízületi- vagy izomfájdalom is. A nagy pocakra helyezett szalagok többek között a pocak súlyának megtartásán könnyítenek. Problémák kezeléséhez tartoznak például az olyan gyulladások, mint a striák a hason, ezeket a szülést követően tudjuk kezelésbe venni. Szépen el tudnak halványulni általa az élénk rózsaszínes vonalak is. A bőr sérülése azonban bizonyos mértékben meg is előzhető a tape használatával, hiszen a pocakra feltett ragasztás a bőr épségének megőrzésében is segít. Ha amúgy hajlamos a kismama a striák kialakulására, mert esetleg gyengébb a bőr szerkezete, tape használatával akkor is csökkenthető a kialakuló szakadások száma, és mértéke. A végtagok vizesedésére is lehet ragasztást tenni, csökkentve ezáltal a duzzanatot. S mindez csak néhány leggyakrabban használt módja a kinesio tape lehetőségeinek.  Mindazonáltal fontos hangsúlyoznom, hogy a tape önmagában nem elegendő a kívánt hatás eléréséhez, mert úgy segít a legjobban, ha a ragasztott izmokat mozgatjuk. Éppen ezért minden kismamát szeretnék kismamatornán való részvételre buzdítani, mert a két módszer együtt a leghatásosabb!

kinesio tape

Világra jönni: Milyen jelentősége van a színeknek?

Csepeli Detti: Alapvetően a színterápia elvén működik a színek kiválasztása. Hideg színekkel hűtünk (pl. gyulladást, striákat), meleg színekkel melegítünk. Ez sérülések, gyulladások esetén különösen hangsúlyos, de a kismamákra is vonatkozik az ajánlás. Várandósok hasára csak meleg színeket használunk, hogy “ne hűtsük ki” a magzatot, és a hasi szerveket. Kisbabákra kizárólag bézs, vagyis testszínű, illetve fehér szalagokat teszünk, de akkor is ezt használjuk, ha felnőttek esetén a probléma komplexitása, vagy akár más miatt nem tudjuk eldönteni, milyen színt helyezzünk fel. A színek azonban akkor a leghatásosabbak, ha nap éri a ragasztást. A színek ugyanis ekkor tudnak hatást kifejteni a problémára. Ha valaki egyáltalán nem hisz a színek jelentőségében, akkor olyan színt is ragaszthatunk rá, amilyent ő maga választ, így a színek azon a nagyon kézenfekvő elven fognak működni, hogy örömet szereznek annak, aki viseli. Ha télen, ruha alá ragasztunk, akkor ugyebár nem is éri a nap se. (Én azért igyekszem a színhőmérsékletnek megfelelően alkalmazni, hogy véletlenül se hűtsek ki semmit, amit nem kéne!)

Világra jönni: Gyerekekre, babákra milyen idős kortól tehetünk kinesio tape-t?

Csepeli Detti: Egészen korán elkezdhető. Hasfájós kisbabáknak kis polip alakúra vágott szalagot tehetünk a pocakjára. A méhen belüli helyzetből fakadó bizonyos – nem strukturális – deformitásokra (pl. lábra) is nagyon jól használható, ekkor azonban korrekkinesio tapeciós ragasztási technikákat alkalmazunk.

Világra jönni: Császármetszés esetén is van felhasználási lehetősége a szalagoknak?

Csepeli Detti: Igen. Ilyenkor az úgynevezett “cross tape” javasolható, amely egy kereszt alakú kis tapasz. Ezt a különösen fájdalmas pontokra, vagy a műtéti heg ragasztására használjuk leggyakrabban. Ez bézs színű, így semleges hatással van színterápia szempontjából.

Világra jönni: Lehet téged keresni, ha valaki kedvet kapott, hogy kipróbálja a kinesio tape-t?

Csepeli Detti: Természetesen. Bár még én is csak gyakorlom a technikát, nagyon szívesen segítek, amiben csak tudok! Keressenek bizalommal!

Csepeli Detti e-mail címe, ahol megtalálhatjátok: bernadett.csepeli@gmail.com

Köszönjük a fotókat Vitéz Ádámnak!

Köszönjük a csodaszép várandós-modellünknek és Zsombor babának, hogy a megszületése előtt pár nappal ilyen szép formásra domborította az anyukája pocakját a fotózás kedvéért! =)

Írta: Mészáros Eszter pszichológus, dúla és Csepeli Bernadett Anna végzős gyógytornász hallgató

Leave a Reply