A “kiírt időpont”

Amikor kiderül, hogy kisbabát várunk, ez az egyik legelső számszerű “adat”, amit meghatároznak az orvosok, a legelső kérdés amit feltesznek a rokonok, barátok és amire igaziból mi magunk is nagyon kíváncsiak vagyunk. Nézzük át együtt, mi mit jelent és hogyan is van a matek a terhesség alatt.

A szülés időpontja

A szülés időpontja – a kép forrása: Code Purple Photography

A várandósság hossza 40 hét, vagyis 280 nap – szemfülesek gyorsan kiszámolhatták, hogy így nem is 9, hanem valójában 10 naptári hónapról van szó. A fogamzástól fogva ez 38 hét, vagyis 266 nap, ami 10 holdhónap (273 nap).  A szülészeten is hetekben számolnak, érdemes hát átvenni ezt a gondolkodásmódot, hogy könnyebben tájékozódjunk a teendőkben és az egész folyamatban.
A várandósság 3 harmadra, vagyis trimeszterre oszlik:

  1. trimeszter: 1-12. hét
  2. trimeszter: 13-28. hét
  3. trimeszter: 29. héttől a szülésig (~ 40. hét)

Orvosi szakszóval a kiírt időpont a terminus, vagyis a szülés várható időpontja.

Mivel a fogamzás pillanata többnyire bizonytalan, ezért többféle módszerrel számolják ki, melyik nap lesz az, ami bekerül a papírjaidba. Magyarországon leggyakrabban a Naegele szabály alapján teszik mindezt, tehát az utolsó menstruációs ciklus első napját kérdezik, majd ehhez adnak hozzá 7 napot, végül vonnak ki 3 hónapot. Vagy csak egyszerűen az utolsó menstruáció első napjához adnak 280 napot. Ha nem tudjuk,  az utolsó menzesz első napját, vagy rendszertelen a menzeszünk (és ez sokaknál előfordul), annak a 12. hét előtti ultrahang alapján lehet meghatározni a terminusát.

Ha valamilyen oknál fogva pontosan és egészen biztosan tudjuk a tüszőérés vagy a fogantatás idejét, mindenképpen érdemes ezt is elmondani a vizsgálaton, mert így bele tudják számolni a kalkulációjukba ezt is. Ingeborg Stadelmann német bába ajánlása szerint ekkor folyamodhatunk ahhoz a számításhoz, hogy ehhez adunk hozzá 266 napot (A bába válaszol, 2007, 27.o.)

A 37. hét előtt beszélünk koraszülésről, onnantól fogva érett szülésről van szó a 41. hétig. Sokszor összekeveredik még a napi beszélgetésekben két fontos fogalom ezzel kapcsolatban. Egyik, a terminustúllépés a 40. hét átlépését, míg a túlhordás a 41. hét átlépését jelzi.

Ugyanakkor jó tudni, hogy meglehetősen kevés magzat tartja magát az előre meghatározott időponthoz és bújik ki éppen azon a napon. A menzesz alapján számolt napon 3,6% , az ultrahanggal számolt napon 4,7% születik meg. 50%-uk egy héten belül, 90%-uk két héten belül érkezik, s csupán 10% jön koraszülöttként e világra.

Érdekesség, hogy Koreában, Kínában és Vietnámban a gyermek létét már a fogamzástól fogva is elismerik, így a megszületésekor már egy évesnek tekintik őket.

Plusz “játék”: ezen a linken egy kiírt időpont számlálót találtok: https://www.momooze.com/due-date-calculator/?utm_content=buffere64b8&utm_medium=social&utm_source=pinterest.com&utm_campaign=buffer

 

Írta: Mészáros Eszter pszichológus, dúla

 

Leave a Reply